Ayşegül Dede’den Terapötik Masallar Dinledik

Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı ve Yaşam Boyu Gelişim Kulübü işbirliğiyle 12 Mart 2018 Pazartesi günü, Dilbilimci-Eğitimci Ayşegül Dede ile Terapötik Masallar Semineri Altunizade Yerleşkemizde gerçekleşti.

Yaşam Boyu Gelişim Kulübü Başkanı Lider Göçeroğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan seminerimize kendi hikâyesini anlatarak başlayan Dilbilimci-Eğitimci Ayşegül Dede, pedagojik formasyon aldıktan sonra başladığı özel okul geçmişinden bahsederek şu anda yaptığı işi “Eğitim odaklı hikaye anlatıcılığı yapıyorum” sözleriyle tanımladı.  2013 yılında kurulan Kidsnook’un açılışını girişimcilik kavramı bağlamında anlatan Dede, “Dünyada kitapçılar kapanıyor, online kitap satışları var, kitabevi açmak akıl kârı değil dediler. Yani önünüze engeller çıkıyor ama bunlar aşılabilir” dedi.

“Masalın yaşı yoktur, masallar herkes içindir”

X, Y ve Z kuşaklarından bahseden Dede, Dijital çocuk yani Z kuşağı çok zor. Yaş aralığına göre değişmekle beraber bazılarını 10 dk. bile oturtamazsınız. Masal anlatıcılığında ise bu önemlidir. Yani çocuklar ne anlattığınızdan ziyade nasıl anlattığınıza inanır. Bize düşense pozitif ve güzel duyguları çocuklara geçirmektir” dedi. Anı kaçırmayan Z kuşağının “sabırsız, doyumsuz ve sıkılgan” olduğunu belirterek Z kuşağının uzun uzun oyun oynayamadıklarını oysa X ve Y kuşağının okul öncesi dönemde oynadıkları oyunlarla iyileştiklerini ve Kidsnook olarak çıkış yollarının bu olduğunu aktardı. Son dönemlerde PDR’lerin öneminin çok arttığını söyleyerek çocuklarla çalışmayı düşünen öğrencilerimize, “Çocuklara hikâye ve masal okunması çok önemli, ne kadar dinlerlerse o kadar güzel oynayabiliyorlar. Terapötik (iyileştirici) hikâyeleri masal halinde ve güler yüzlü bir şekilde anlatın” tavsiyesinde bulundu.  

“Masalın yaşı yoktur, masallar herkes içindir” diyen Dede, Kırmızı Başlıklı Kız Masalı’ndaki semboller üzerinden konuşmasına devam etti. Helikopter ebeveynlerin çok korumacı olduğunu belirterek, “Kozasından herkes kendi çıkmalı, kanatlarınız o zaman güçlenir ve uçabilirsiniz ama şimdiki ebeveynler kozaları kendi açıyor ve çocuklar uçamıyor” dedi. Masalların “Bir varmış, bir yokmuş” cümlesiyle başlamasını “Aslında hayat bir var, bir yok” diyerek yorumlayarak “Masallar kurtarıcı olmamalı. Çocuklar masalların sonunda kendileri kurtulmalı” diyerek sözlerine son verdi. Seminerimiz, tüm salonun katıldığı “görünmezlik kremi” etkinliği ve şarkıyla son buldu. Seminer sonrası Yaşam Boyu Gelişim Kulübü Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Nihan Arslan, Ayşegül Dede’ye hediyesini takdim etti.