Eğitim Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü işbirliğiyle Travma ve Baş Etme Yolları Semineri 28 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Seminer Konuşmacısı EMDR Travma Terapisti Yusuf Kulca, öncelikle travmatize olan insanlara verilen manevi destekle ilgili bilgi verdi. Travma yaşayan insanların sorunlardan kaçmaya meyilli olduğunu belirten Kulca, erken müdahalenin önemine dikkat çekti.
İnsan eliyle olan travmalar daha zararlı
Travmanın günlük rutini bloke ettiğini söyleyen Kulca, travmalı insanlara en büyük iyiliğin rutine dönmelerini sağlamak olduğunu belirtti. Travmanın farklı sebeplerinden bahsederken, doğal afet dışında insan eliyle olan travmanın daha çok etkili olduğunun altını çizdi. Travma sonrası verilen tepkileri fiziksel, duygusal, zihinsel, davranışsal ve sosyal tepkiler olarak sıralayan Kulca, “Ana karnından 0-3 yaşa kadar yaşanılan travmalar geleceğimizi belirliyor” dedi. Travma belirtilerinden korku ve paniğin, geçmiş ve gelecekle ilgili olduğunu söyleyerek, terapistlerin travmatize olan insanları “şimdi ve buraya” getirmeye çalıştıklarını belirtti. Travmayla baş etme yolları konusuna da değinen Kulca, rahatlama tekniklerini anlatırken katılımcılara uygulamalı alıştırmalar yaptırdı.
Birinci sınıf öğrencilerimizin katıldığı seminerde öğrencilerimize tavsiyelerde bulunan Kulca, “Daha şimdiden dilinizi geliştirin, bol bol kitap okuyun ve alana dair pratik yapın” dedi. Seminerimiz öğrencilerimizin Kulca’ya yönelttiği sorularla son buldu.